Новости

КИНГ ИЦТ на Microsoft WinDays15 конференција


Петнаесетото издание на Microsoft WinDays се одржа во Умаг, од 21 до 24 април 2015 година. Конференцијата ги претстави новостите од светот на технологијата и бизнисот,  и се среќаваат повеќе од 1500 учесници.

И оваа година, КИНГ ИЦТ ќе учествува на конференцијата како спонзор.

На овогодинешната конференција, експерти од КИНГ ИЦТ ќе одржат шест предавања и ќе учествуваат на тркалезната маса. Ние ќе ги презентираме решенијата  развиени од страна КИНГ ИЦТ базирани на технологиите на Мајкрософт, ќе се зборува за искуствата во однос на имплементацијата особено кај предизвикувачки проекти, и во областа на секогаш интересни теми однос вработен-менаџер со прашањето за успех во бизнисот во дигиталниот свет.

Посетете не на конференцијата WinDays 15 и слушнете ги нашите експерти.

Распоред и резимеа на предавања од страна на експерти од КИНГ ИЦТ:

Ивица Иванчиќ - Практично искуство - продажба и имплементација на Dynamics CRM проектот во Маурициус (среда 13: 00-13: 45, Истра 1)
На предавањето ќе споделуваат практични искуства, предизвици и успеси во спроведување на  Dynamics CRM решенија за клиентот Тојота Маврициус Лтд. Ќе бидат  претставени сите предизвици во продажбата и договарањето, опсегот и начинот на имплементација, но и сите не-проектни аспекти на проектот - јазикот, културните разлики, влијанието на временската разлика, и други детали кои се од клучно значење за успехот на нашиот проект.


Петар Франиќ - Power BI во примена - инстант врска со новообјавената конкуренција
(Четврток 11: 30-12: 15, Корал 4)
Microsoft Self-Service BI ни престави Power Query, Excel додаток, веќе популарно наречен ETL ("Отпакувај-Трансформира-Вчитај"). Листата на поддржани извори на податоци и трансформација на дизајн, поврзување и прочистување на добиените информации е со секоја надградба сè повеќе и повеќе импресивен, а исто така и се повеќе податоци од јавен интерес се достапни преку веб- страниците и јавните веб-услуги. Да се ​​биде успешен и да се донесат добри одлуки често зависи од податоците кои не се достапни во рамките на организацијата, јасна е потребата за безбедна интеграција на јавните податоци од интернет со корпоративните податоци на локалните ("on-premise") бази на податоци. При изработка на такви хибридни решенија во помош пристигнуваат нови агенти Data Management Gateway, кој прави премостување за откривање на приватни информации во облакот ...

Џозеф Надих и Ивица Иванчиќ - Квалитет на прикажување на податоците – дали е совршената коцка  доволна?
(Четврток 14: 30-15: 15, Истра 2)
Креирање на извештаи и DASHBOARDS е суштински дел на BI кои, во пракса, не посветуваат доволно внимание во рамките на имплементација на целосно BI решение. Модели на складиште на податоци и OLAP денес редовно ги следат Кимбал или Инмон стандарди, така што "под хауба", генерално се е во ред, а потоа податоците се прикажани во илјади форми и бои кои даваат впечаток на забавни сликовници за деца отколку извор на корисни информации за деловни корисници. Чудно е што делот кој е директно насочен кон корисникот  е толку запоставен, односно не постои никаков стандард за визуелизација на податоците. Стивен Фју, Едвард Туфте и Ролф Хичерт се водечките експерти во оваа област, кои се обидуваат да најдат смисла во шумата табели, графикони и други елементи за да се визуелизира, а работата на проф. Ролф Хичерт најмногу ветува по прашањето  на воспоставувањето на стандарди ...

Игор Андриќ - CRM 2015: Вести во адаптација и проширување на платформа
(Четврток 18: 30-19: 15, Корал 4)
Новата верзија на Dynamics CRM 2015 носи неколку нови карактеристики, не само во корисничкиот интерфејс, но исто така и во сегментот на конфигурација, прилагодување и проширување, а  презентацијата ќе се фокусира на најважните од нив, и тоа со напомена за предностите и недостатоците на новите функции. На пример, вие сте заинтересирани за нови пресметани полиња, разгранување логика за водени процеси, што е ново во алатките за дефинирање на деловните процеси, продажна хиерархија, итн. Доколку било кој ваш одговор е потврден тогаш ова е предавање за вас. Но, ние нема тука  да застанеме. Всушност, како шлаг на тортата, ние ќе ги  покажеме и можностите за прилагодување на системот (Help) како би го вашето CRM решение направиле максимално сериозно.


Џозеф Надих - учествува во тркалезната маса на тема: Што да се прави со сите овие податоци?
(Петок 11: 15-12: 00, Корал 5)

Далибор Марготиќ – Портал BI алатка од ракотворби за откривање на тесните грла и анализа на SQL Сервери (петок 14: 30-15: 15, Корал 6)
SQL Сервер нуди 150 DMV и DMF (Dynamic Management Views / Functions), со помош на која може да се добиjат многу информации во врска со работата на SQL сервер, и откривање и дијагностицирање на разни проблеми, вклучувајќи проблематична прашања и процедури. Информаци има доволно, но сепак, како за помош на сите овие бројни податоци да се извлечат значајни заклучоци со цел да се добие комплетна слика на работа SQL Server? Power BI за Ексел тука доаѓа на помош. Предавањето ќе се покаже како со помош на T-SQL, и Power Pivot  и ostaati Power Bi додатоци може да се направи едноставна, но моќна BI алатка за надзор и анализа на SQL сервер, што за 10 минути може да се конфигурира да работи со било кој продукциски SQL Сервер ...

Иван Павиќ - Може ли Entity Framework да подржи Enterprise?
(Петок 15: 30-16: 15, Coral 6)
Со Entity Framework (EF) се среќаваме повеќе од 5 години, а се уште препознаваме почетнички грешки, кои потоа се припишуваат на Framework како недостатоци, без разлика што голем број на светски  експерти го препорачуваат како еден од водечките ORM алатки. На редавањето ќе се покријат некои од Design patterna, добри и лоши примери од пракса на развој користење на EF, со посебен осврт на Domain Driven Design (DDD) - како препорачанa пракса за развој на Enterprise LOB решенија. Ќе се фокусираме на најчестите проблеми во развојот на N- Layer архитектура - од изборот на  слоеви за смештај EF, patterna како што се Repository, Unit of work, концепт Bounded DbContext и да работат со исклучени објект графикони. Предавањето е наменет за NET програмери и архитекти на софтверски решенија, и ние се надеваме на средба со свои колеги, кои се  "изгореа" во обидот да работат или се уште не се убедени за можностите за користење на EF во развојот на бизнис решенија.