Новости

Одржан 12-ти Ден на отворени интеграции


Главна тема на овогодинешниот ДОИ е за дигитализација: предавачите  претставиле голем број на проекти со кои Хрватска ќе влезе во дигиталната ера

Директорката на важна банка за развој, шефот на голема ИКТ компанија и државниот секретар во министерство за миг се согласија дека во Хрватска, мајката на сите битки е сепак  - битка за луѓе. Образовани, едуцирани, амбициозни, талентирани, со бараните вештини.

 12-та конференција Денови на отворени интеграции со наслов „Дигитализација. Иновации. Револуција “ зборуваше за Хрватска и нејзините големи проекти, за нејзините компаративни предности и недостатоци како и приоритети во време на глобална 4. индустриска револуција. Додека Ведрана Кашиќ Јелушиќ, директор на Европската банка за обнова и развој за Хрватска, Словенија, Словачка и Унгарија, предности на Хрватска ги гледа во локацијата, макроекономските трендови и слободен пристап до пазарот на ЕУ, а недостатоците ги забележува во недоволно флексибилен пазар на трудот, висока задолженост на хрватското стопанство, а особено во слаба иновативност и квалитетот на работната сила.

 Неколку илустративни податоци: ЕБРД е еден од најголемите инвеститори во Хрватска, со повеќе од 3,6 милијарди евра инвестиции во 195 проекти од 1994 година. Ова дава тежина на некои заклучоци од ЕБРД: најголемата пречка за инвестирање е администрацијата и правна рамка; пазарот на капитал е плиток, а продуктивноста на работењето е помала отколку во земјите на ЕУ 28, поголема е само во ИТ индустријата, финансии и земјоделството. Во Извештајот за глобална конкурентност 2016- 2017 Хрватска го зазема 74-то место од вкупно 138 учесници во истражувањето, а неповолен пласман во категоријата Иновации најмногу е  предизвикани со помалку развиена инфраструктура за иновации и недостатокот на соработка помеѓу индустријата и образовните институции во истражување и развој.

 Имотот на хрватските државни претпријатија достигнува околу 80 проценти од БДП, но и покрај високата вредност на имотот на државните претпријатија, приходите на државните претпријатија изнесуваат само 15 отсто од БДП, што е под нивото на споредливи држави.

 Исто така, високиот износ на ненаплатени кредити и висока задолженост ја зголемуваат премијата за ризик и го намалуваат бројот на кредитоспособни компании. Околу 17 000 компании се уште спаѓаат во категоријата на презадолжени. Долгот на презадолжени компании е високо концентриран - на 2,8% од задолжени компании (околу 200) отпаѓа 60% од вкупниот долг.

 Отворајќи ја конференцијата, на која и оваа година се собраа речиси петстотини учесници, претседателот на Управата на КИНГ ИЦТ Пламенко Баришиќ со задоволство забележува дека довербата на клиентите и партнерите, компанијата ја доведе до одлични 630 милиони куни на консолидирани приходи во 2016 година, до вработување на повеќе од стотина нови луѓе и така зајакнат, КИНГ ИЦТ има цврста основа за понатамошен раст.

 Баришиќ коментираше за бројките кои мора да се променат - имаме исклучително слаба позиција во Европската унија со инвестирање во иновации и истражувања, вложуваме само 0,85 проценти од БДП. Повлекување на пари од европските фондови се смета за еден од приоритети, но најголем проблем се гледа во недоволниот број на талентирани експерти. Ние не можеме да ги спречиме да заминат, но создаваме услови да, по неколку години на искуство во странство, сакаат да се вратат, апелираше претседателот на Управата на КИНГ ИЦТ.

 Кога станува збор за план за акција кој изнесува 880 милиони куни, со кој  Хрватска оди кон ефикасна, брза и праведна јавна администрација, Миховил Шкарица државен секретар во Министерството за администрација се осврна на самио назив на ДОИ конференција. Од дигитализација, иновации и револуција, на јавната администрација најмногу и е потребно ова последно, рече Шкарица објаснувајќи дека дигитализацијата има свое значење кога се наредени сите коцки, сите организациски претпоставки и процеси, сите луѓе и нивни вештини. Затоа смета дека реформата на јавната администрација во сервис на граѓаните и претприемачите е голем проект кој нема апсолутно никаква политичка конотација бидејќи е неопходен за секого. Меѓу другото, го најави проектот е-деловно работење во рамките на кој ќе се дигитализираат процесите и постапките со кои се „соочуваат“ претприемачи.

 Директорот на аеродромот во Дубровник, Роко Толиќ го претстави еден од првите големи проекти на Хрватска кој ја доби довербата на Европската комисија, а вкупно чини 225 милиони евра. Се вели дека Дубровник е рај, а како што знаете, во рајот е тешко да се дојде, рече Толиќ сепак тој е сведок дека во рајот многу луѓе доаѓаат, бидејќи во 2016 година на аеродромот во Дубровник ги соборуваше рекордите - 294 милиони куни од приходите, 85 милиони куни профит, два милиони патници, соработка со 55 авиокомпании ... Од проширување и модернизација на аеродромот во Дубровник ќе имаат корист сите во јужниот дел на Хрватска. Во тој проект своето место најдоа многу хрватски изведувачи.

Уште една голем проект беше претставен на годинешната ДОИ-конференција – влегување  на Хрватска во Шенген зоната, проект во кој повеќето од задачите се завршени и во кој се искористени 116,7 милиони евра, или 97 отсто од средствата, што не става на 5-то место меѓу другите земји од Југоисточна Европа по користење на Шенгенските инструменти. Помошник министер за внатрешни работи Јошко Дориќ претстави серија на успешно имплементирани задачи и проекти под заедничкото име Шенген, вклучувајќи ја и контролата на зелената и сината граница.

На крајот мечето, жирафата и лавот кои само изгледаат безопасно, но всушност се реални и сè поголеми, иновативен бизнис кој се прошири на сите континенти каде што партнерите се компаниите од „листата 500“на Форбс.

Јосипа Мајиќ ја раскажа инспиративна приказна за студентки кои без капитал, инфраструктура и познавање на бизнис, во само неколку години со иновации, земајќи ги во предвид потребите на клиентите и со учење, ја создадоа компанијата која соработува со најголемите корпорации и организации, има цело портфолио на патенти и сè поцврсто управува со својата пазарна нишка - биометриски сигнали. Денес, некогашни девојки со мечето, Теди Гардијан кој на децата им мери температура, се сериозни претприемачи поврзани со оддели за истражување и развој во големи компании и со седиште во Лондон. Тоа беше една од подобрите приказни за талент и иновативност, совршена за овогодинешната конференција ДОИ.

На конференцијата Ден на отворени интеграции внимание, како и секогаш, го привлече ДЕМО соба  во која се претставени редици на решенија, иновации и системи кои заштитуваат, вршат надзор, анализираат и поврзуваат различни процеси, носејќи сигурност и ефикасност во деловно работење, од аеродромот до управување со човечките ресурси. 

Во серија на работилници, учесниците ДОИ-конференција се запознаа од прва рака со индивидуални решенија и технологии.